Algemeen:

Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke kudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker. Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels. De zintuigen van de geit zijn goed ontwikkeld. Ze hebben een scherp gehoor, een uitstekend gezichtsvermogen, en een goed ontwikkelde reuk en smaak. Geiten zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klauteren en ze springen.

                                              

Het gedrag tijdens de bronstcyclus:

Als een geit oftewel een ooi en vrouwlijke geit 9,5 maanden oud is mag ze gedekt worden. Vooral geiten(ooien) vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn ‘bokkig’, ‘spelig‘, ‘rits‘ of ‘runs‘, vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel. Dan kun je ze het beste laten dekken dat is het dus tijd om met de ooi naar de bok te gaan.
Waarom met de ooi naar de bok en niet met de bok naar de ooi? Een beetje populaire bok zou in de bronsttijd voortdurend onderweg zijn van de ene ooi naar de andere. Bovendien is een bok op reis geen goed idee vanwege de stank die ze bij zicht dragen. Er zijn weinig hobby’s die zo indringend geuren als het houden van geitenbokken. Ooien zijn echter gek op deze lucht. Een ooi die moeilijk rits wordt, kan al geholpen worden door de overall van de bokkenhouder in de stal te hangen. Binnen de kortste keren is zij helemaal klaar voor de dekking.

 

Het gedrag tijdens de bevruchting:

Als een ooi bevrucht oftewel gedekt word zal ze stil gaan staan en de bok achterop haar laten kruipen. Ze zal ook haar staart wat opzij doen zodat de bok er makkelijker bij kan. De bok zal tijdens de bevruchting zijn hoofd naar gooien dat is het teken dat de zaadlozing plaats heeft gevonden. De bevruchting duurt enkele uren. Belangrijk is na de bevruchting de datum op te schrijven dan weet u dat u ongeveer dat de ooi over 5 maanden gaat lammeren.

 

Gedragsverandering tijdens dracht:

Als een ooi zwanger is zal ze rustiger en kalmer worden dan dat ze normaal is. Na enige tijd zal je zien dat te tepels gaan opzetten en dat de buik dikker word en ze word niet meer bronstig. De dag voordat ze gaat bevallen zal de ooi een raar geluid gaan maken dan weet u dat de jonge bokjes snel zullen komen.

 

Gedrag tijdens lammeren:

Ongeveer tien dagen voor het aflammeren zwelt de uier op. De geboorte kondigt zich aan doordat de ooi onrustig gedrag vertoont.
Belangrijk is de ooi ruim van te voren naar een rustige en hygiënische omgeving over te brengen, waar het lam eventueel warm kan worden gehouden met behulp van een warmtelamp. Meteen na de geboorte begint de moedergeit het lam te likken. Daarbij maakt ze speciale geluiden, die ze ook al een dag voor de geboorte heeft laten horen. Het pasgeboren en drooggelikte lam moet opstaan en op zoek gaan naar de uier. Hier heeft het lam meestal zo’n anderhalf uur voor nodig. De eerste melk heet biest en is van levensbelang.

 

Socialisatie plan voor de jongen:

Zodra het geitje een dag oud is kan je al beginnen met het socialiseren van het dier. Zorg dat het dier vaak met mensen in aanraking komt en ook vooral met kinderen dat s belangrijk als hij later bijvoorbeeld naar een kinderboerderij gaat. Hieronder staan dingen die u kunt doen om het geitje te socialiseren.

  • Als je geitje een dag oud is kan je beginnen met het socialiseren
  • Zorg dat de jonge geit vaak mensen ziet
  • Als het geitje wat sterker en ouder is kan je hem aaien en oppakken.
  • Doe dat aaien en oppakken 1 keer per dag
  • Zorg op een gegeven moment dat je zijn pootjes kan pakken en herhaal dat zoveel mogelijk, dat is later makkelijk als zijn klauwen gekapt moeten worden.
  • Voer het diertje uit uw hand
  • Laat het in aanraking komen met kinden en andere dieren

Maak jouw eigen website met JouwWeb