Algemeen:

Een gezonde melkgeit heeft een lichaamstemperatuur van 38,5 tot 39,5 graden Celsius en een polsslag van 65 tot 80 slagen per minuut. Als een geit ziek is zondert die zich vaak af en staat of ligt lusteloos in een hoekje.

 

Zorg voor en tijdens de dekking:

Bij de meeste bedrijven gebeurd de dekking ongeveer hetzelfde. Ze zetten vaak 1 bok bij ongeveer 30 geiten. De moedergeit heeft tijdens de dekking geen speciale zorg nodig. De bok wordt wel in de gaten te houden zodat die wel goed genoeg blijft eten en niet alleen maar denkt aan het dekken van alle geiten. Op sommige bedrijven worden wat extra mineralen toegevoegd om flushing te krijgen, dit is een conditietoename wat een positief effect heeft op de eisprong en dus ook op het aantal lammeren. Bij de tweede helft van de dracht krijgt de geit wel speciale zorg, hierbij wordt de voeding aangepast.

 

Zorg voor het moederdier tijdens en na de geboorte:

Hoelang de bevalling duurt langt af van hoeveel lammeren de geit al heeft gekregen, een geit die dit jaar voor het eerst gaat lammeren duurt het veel langer dan een geit die al meerdere jaren lammeren heeft gehad. Als de bevalling langer duurt dan 2/3 uur en je merkt het aan het gedrag van de geit dat het niet alleen lukt dan moet er geholpen worden, dit kan door een boer zelf gebeuren die hier al wat ervaring mee heeft of er kan een veearts worden bijgehaald. Bij de meeste bedrijven worden de lammetjes vrij snel bij de moeder weggehaald, het is wel goed als de moeder het lammetje helemaal aflikt zoals de natuur. Het lammetje moet alleen wel worden weggehaald voordat het gaat drinken bij de moeder, het lammetje mag de moedermelk nog niet binnen krijgen. Bij een zware bevalling kunt u het moederdier bijvoorbeeld antibiotica geven en natuurlijk goed in de gaten houden.

 

Zorg voor het lammetje vanaf de geboorte tot een leeftijd van 1 jaar:

Wanneer de lammetjes zijn geboren en zijn weggehaald bij de moeder krijgen ze een speciale zorg. Dit gebeurd natuurlijk bij ieder bedrijf anders, maar over het algemeen gaat het lammetje de eerste 24 uur naar een verblijf waar het minimaal 21 °C is en wordt het lammetje met de fles koeienbiest gevoerd. Na deze 24 uur moeten ze nog steeds in een warme ruimte zijn, minimaal 20 °C, en hier moet natuurlijk nog steeds goed worden opgelet op de voeding en gezondheid. Wanneer de lammetjes zelf goed kunnen drinken mogen ze naar een ruimte met meerdere lammeren bij elkaar (als dit nog niet zo was) en daar hoeft het ook niet meer zo heel warm te zijn.

 

Bestanden:

Een geit heeft geen paspoort of andere bestanden. Toch worden natuurlijk geiten ook geregistreerd. Dit gebeurd door de chip in het oor, iedere geit heeft in ieder oor een chip. Dit is een (meestal geel) kaartje waar getallen op staan. Deze chip krijgt een lammetje meteen na de geboorte, dit wordt gedaan met een tang. Dit kun je vergelijken met het gaatje schieten van oorbellen bij een mens. Wanneer een lammetje is geboren moet dit vanuit het bedrijf in een registratiesysteem op de computer worden gezet, dit noem je INR identificatie en registratie. Dit moet worden doorgegeven het ministerie van landbouw.

Maak jouw eigen website met JouwWeb